sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Kurpitsakeitto ja porkkanasämpylät

Syksyisillä ruuilla jatketaan! Olen jo monena syksynä suunnitellut tekeväni jotakin kurpitsasta, mutta se on aina jotenkin jäänyt. Eilen lähikaupassani oli tarjouksessa erilaisia luomukurpitsoja ja päätin vihdoin kokeilla kokkailla sellaisesta jotakin. Muut kurpitsat olivat kovin isoja niin päätin ottaa Hokkaidokurpitsan, eikä ollut huono päätös ollenkaan. Kurpitsan kuoriminen ei ollut mitenkään kovin hauskaa, mutta lopputulos oli sen verran maukas, että varmasti tulee tehtyä uudestaan! Keiton kaveriksi halusin tehdä joitain sämpylöitä ja jatkoin keiton väriskaalaa porkkanasämpylöillä.


Hokkaidokurpitsakeitto

1 luomu Hokkaidokurpitsa (n 600g)
2 pientä perunaa
1 porkkana
1 sipuli
kasvislientä
valkoviiniä
4 rkl kookosmaitojauhetta (tai 1desi soija/kaurakermaa)
mausteita (kurkuma, curry, pippurisekoitus, valkosipuli)

Kuori ainekset ja paloittele pieniksi paloiksi. Lämmitä syvä pannu tai kattila ja öljy, kuullota ainekset sipulista aloittaen ja lisää kasvislientä ja valkoviiniä niin, että kaikki ainekset peittyvät. Lisää kookosmaitojauhe. Anna kiehua n. 30min miedolla lämmöllä. Lisää mausteita maun mukaan. Soseuta ja maista, lisää mausteita tarvittaessa. Keitä vielä jokunen minuutti, anna hetki jäähtyä ennen nauttimista, tällä polttaa muuten helposti suunsa.




Porkkanasämpylät

5 dl vettä
3 tl sokeria (itse käytin tummaa ruokosokeria)
2 isoa porkkanaa
1 tl suolaa
7g kuivahiivaa (tai 1/2 palaa tuorehiivaa)
reilu 1 dl kaurahiutaleita
9 dl vehnäjauhoja (laitoin 1/4 valkoisia ja 3/4 täysjyväjauhoja)
1 rkl öljyä

Raasta porkkanat ja sekoita ne lämpimään veteen sokerin, suolan ja hiivan kanssa. Sekoita mukaan jauhot ja öljy. Ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja anna kohota vähintään 30min, itse annoin kohota tallireissun ajan eli sai olla rauhassa useamman tunnin, ei haitannut lainkaan. 225 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi, laitoin vielä uunin pois päältä 20 min jälkeen ja saivat olla vielä jonkin aikaa uunissa. 


Astiat: Arabia KoKo
Lusikka: Fiskars Functional Form



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti