perjantai 18. marraskuuta 2011

Syksyinen kasvissosekeitto ja leipää

Löysin kaupasta vielä kurpitsaa, tällä kertaa Butternut-lajiketta, niin pakkohan se oli tehdä keitoksi. Vihannesosastolla mietiskelin, mitä muuta keittoon voisi pistää ja törmäsin jännän näköisiin juuriin ja innostuin kun pitkästä aikaa löysin jotain uutta. En ollut koskaan kuullutkaan näistä Topinambur-nimisistä juurista, jotka näyttivät perunan ja inkiväärin sekoitukselta. Luomuakin ne olivat ja lähiruokaa kaikenlisäksi. Pakkohan ne oli ottaa mukaan ja kotona googlailin, että mitähän ne oikeen ovat. Noh, eipä tosiaan ollutkaan mitään uutta ja eksoottista vaan maa-artisokkaa, jota meillä kotona Suomessa kasvaa ihan omassa pihassakin.. Ei ole kyllä ensimmäinen kerta, että Itävallassa tulee vähän mietittyä mikä on mitäkin, kun jo ihan perus tomaatti on itävallaksi paradeiser.. Onneksi maa-artisokka on suurta herkkuani, joten tällä kertaa kurpitsakeitto muuttui vieläkin herkullisemmaksi, kaikki ainekset luomua ja sattumoisin lähiruokaa (paitsi kookosmaito), ei paha. ;)







Syksyinen kasvissosekeitto 
4-5 annosta

1 tölkki kookosmaitoa
3 dl vettä
800 gr butternut-kurpitsaa 
250 gr maa-artisokkaa
2 porkkanaa
1 sipuli
1/2 mukulaselleri
purjoa
tuoretta pinaattia
tuoretta basilikaa
tuoretta persiljaa
mausteita


Kuori ja pilko kaikki ainekset. Keitä kattilassa kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä, soseuta sauvasekoittimella. Maustoin itse yrttisuolalla, pippurisekoituksella ja kurkumalla. Seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä maku oli ehkä vielä parempi kuin heti keittämisen jälkeen. 



Nipata-leipä

25 g kuivahiivaa
5 dl vettä
2 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 rkl oliiviöljjyä
1 rkl hunajaa, sokeria tai siirappia

Sekoita kuivahiiva kylmään veteen ja lisää vähitellen muut ainekset. Sekoita kunnolla, ripottele vähän vehnäjauhoja pinnalle. Anna nousta lämpimässä paikassa n. 1,5h. 
Kohotuksen jälkeen muotoile taikinasta leivinpaperilla peitetylle pellille pari pitkää leipää, taputtele leipiä jauhoisilla käsillä. Peitä liinalla ja anna vielä kohota puolisen tuntia. Paista 250 asteisessa uunissa noin 20 min. Hyvä tapa on laittaa uuniin leivän paiston ajaksi kulhollinen kylmää vettä (tai jääpaloja), näin leivistä tulee rapeita ja sisältä meheviä. Tällä reseptillä tulee aika paljon leipää, itselläni riittää ainakin moneksi päiväksi. Öljyssä paistettuna ja valkosipulilla maustettuna tästä leivästä saa superhyvää..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti