tiistai 28. helmikuuta 2012

Kokkailupäivä

Innostuin tänään kokkailemaan vähän enemmän ja täysin uusia juttuja. En ole koskaan ennen tehnyt hummusta itse ja tästä lähtien on aivan selvä, ettei valmista tule enää ostettua, on tuo omatekemä niin paljon parempaa (seuraavalle kerralle yritän hankkia ei-tölkki-herneitä)! Näillä määrillä syöttää useammankin nälkäisen tai yhdelle henkilölle pariksi päiväksi.


Hummus

400gr tölkki kikherneitä
vajaa 1 dl tahini (seesaminsiementahna)
1 sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
suola
pippuri

Valuta kikherneet ja sekoita ainekset tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tarjoillessa lisää päälle vielä hiukan oliiviöljyä.

Pitaleivät

3 dl vettä
20 gr hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
6 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoita muut ainekset mukaan. Anna taikinan kohota. Tee 8 samankokoista niin ohutta leipää kuin vain mahdollista, töki haarukalla parit reiät ja paista 5 min 250 asteisessa uunissa.

Bataattikikhernepihvit

2 pientä bataattia
2 pientä porkkanaa
400gr tölkki kikherneitä
1 iso sipuli
3 rkl kikhernejauhoja (gramjauho)
2 rkl oliiviöljyä
mausteita (suolaa, pippuria, chiliä, basilicaa, kurkumaa)

Kuori ja pilko bataatit ja porkkanat, keitä suolalla maustetussa vedessä kunnes pehmenevät. Kuullota silputtu sipuli pannulla. Survo valutetut kikherneet ja keitetyt ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa, sattumia saa jäädä jonkin verran jos niitä tahtoo jättää. Lisää seokseen sipulit ja mausta hyvin. Tee seoksesta uunipellille pihvejä ja paista 15 min 200 asteisessa uunissa. Paista vielä hetki öljyssä pannulla, jotta pinta tulee rapeaksi.


2 kommenttia:

  1. Toimiiko tuo gram-jauho kaikissa sellaisissa ruoissa, joissa normisti pitäisi käyttää kananmunaa? En nyt tarkoita kakkuja mutta että se sitoo samalla tavalla kuin kananmuna?

    VastaaPoista
  2. ihan kokeilumielessä sitä pihveihin laitoinkin ja sitoi kyllä melkein kuin kananmuna! tulen kyllä varmasti jatkossakin sitä käyttämään juuri kasvispihveissä. gram-jauhon maku on vaan sellainen, etten sitä ihan kaikkeen kokkailuun ehkä tahtoisi.

    VastaaPoista